Blog

Wat zijn de SEO trends voor 2023?

Wat zijn de SEO trends voor 2023?

Een nieuw jaar met nieuwe kansen! Ondanks stijgende prijzen, recessie en energiecrisis hoop je natuurlijk dat 2023 je zakelijk succes brengt. Als klanten jou in eerste instantie maar vinden. Laten we het nieuwe jaar daarom weer beginnen met een overzicht van de SEO trends en ontwikkelingen die je helpen bij het verbeteren of behouden van jouw posities in zoekmachines.

De SEO trends voor 2023

  1. Google Ads verliest het van organische zoekresultaten
  2. Uitgelichte zoekresultaten en zero click resultaten worden belangrijker
  3. Toon je expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (EAT)
  4. Pas op met AI gegenereerde content
  5. Presenteer je producten in Google Shopping
  6. Steeds meer visuele zoekopdrachten

1: Google Ads verliest het van organische zoekresultaten

Of het nou te maken heeft met de huidige recessie of dat gebruikers kritischer worden ten aanzien van betaalde content, feit is dat Google Ads resultaten het de laatste tijd minder goed doen dan organische zoekresultaten. Als je online adverteert, houd dan de resultaten goed in de gaten en vergeet zeker niet de organische vindbaarheid van je website of webshop op niveau te houden om te voorkomen dat je potentiële klanten mist.

2. Uitgelichte en zero-click zoekresultaten worden belangrijker

Wanneer Google een zoekresultaat vindt dat volgens haar het beste antwoord is op een zoekopdracht, dan toont zij dit als een uitgelicht zoekresultaat (featured snippet). Dit wordt ook wel het positie-0 zoekresultaat genoemd en staat helemaal bovenaan de pagina. Google toont van dit zoekresultaat doorgaans het tekstfragment wat het beste antwoord geeft op de zoekopdracht. Daarmee probeert het direct het volledige antwoord te geven, zodat gebruikers niet door hoeven te klikken naar de website. Vandaar de term zero-click of nul-klikken, want je hoeft niet door te klikken.

Het voordeel voor een gebruiker is dat deze direct antwoord heeft op de vraag. Het nadeel voor website-eigenaren is dat gebruikers niet meer op je website komen en dus niet kunnen converteren. Een belangrijke ontwikkeling dus om in de gaten te houden en creatief te zijn hoe je toch gebruikers kan verleiden door te klikken naar je website.

Expertise, autoriteit en betrouwbaarheid

3. Toon expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (EAT)

Er is inmiddels enorm veel informatie te vinden op internet en vaak ook overeenkomstige informatie. De vraag wordt steeds belangrijker welke informatie juist, betrouwbaar en volledig is? Google zoekt daarom naar factoren die iets zeggen over de expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van de bron (EAT – Expertise, Authority, Trust). Laat merken dat je deskundig bent en een autoriteit bent op je vakgebied. Dit zegt vervolgens iets over de betrouwbaarheid van je informatie en geeft je een streepje voor ten opzichte van anderen.

4. Pas op met AI gegenereerde content

Met de komst van kunstmatige intelligentie (AI) wordt het schrijven van teksten steeds makkelijker en hoef je niet altijd meer een tekstschrijver of marketing bureau in te schakelen. Maar kunstmatig een tekst laten schrijven betekent dat er gebruik wordt gemaakt van informatie die reeds bestaat en niet direct van toegevoegde waarde is. Zorg ervoor dat je altijd iets “eigens” toevoegt, zoals je kennis, ervaring, een nieuwe invalshoek, etc. Daarmee brengt het artikel iets nieuws en is het van toegevoegde waarde voor de lezer èn voor zoekmachines.

5. Presenteer je producten in Google Shopping

Google is haar Shopping dienst aan het uitbreiden en nadrukkelijker aan het presenteren. Dat betekent dat Google gebruikers zoveel als mogelijk naar Google Shopping wil trekken en niet naar individuele webshops. Google verkoopt echter niet zelf producten maar verwijst vanuit Shopping naar webshops waar een artikel te verkrijgen is. Voor webshop eigenaren is het daarom belangrijk hun producten op Google Shopping te krijgen, om klanten via dit kanaal niet te missen.

6. Steeds meer visuele zoekopdrachten

Het bestaat al even, maar is sterk in opmars: visueel zoeken via Google Lens. Je maakt ergens een foto van of selecteert een afbeelding en zoekt daarmee naar gelijksoortige afbeeldingen en de informatie die daarbij hoort. Zo kun je een foto van een bloem maken en snel achterhalen welke soort het is. Of een foto maken van schoenen en snel zien waar deze te koop zijn. Hiervoor is het belangrijk dat afbeeldingen op je website of webshop helder en duidelijk zijn en voorzien zijn van een goede alt tag en structured data.

Zoekmachine optimalisatie brengt je succes

We weten allemaal dat potentiële klanten zich tegenwoordig eerst online oriënteren, voordat ze contact met je opnemen. Het verbeteren van je online zichtbaarheid en vindbaarheid middels zoekmachineoptimalisatie (SEO) blijft dus ook in 2023 van groot belang. Door de trends en ontwikkelingen bij Google en andere zoekmachines in de gaten te houden, zorg je ervoor dat je website of webshop actueel blijft en goed gevonden wordt.

Heb je hulp nodig bij het optimaliseren voor zoekmachines en het verbeteren van de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website? Neem dan contact met ons op, of vraag gratis onze SEO scan aan.

Guus Weitzel

Laatste blogs

Wat zijn de belangrijkste Google penalties?
Lees meer...
Content onderhouden en actualiseren
Lees meer...
Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden