Blog

9 tips voor het schrijven van een blog

9 Tips voor het schrijven van een blog artikel

Voor zoekmachines is het belangrijk dat je website levendig is, dus met enige regelmaat nieuwe of geactualiseerd content laat zien. Het schrijven van blog artikelen is hiervoor een goede manier. Maar hoe verzin je steeds weer een nieuw onderwerp? Deze 9 tips voor het schrijven van een blog artikel zullen je helpen.

Bloggen

Door te bloggen en regelmatig een nieuw artikel op je website te plaatsen, laat je zien dat je website levendig en dynamisch is. Een statische website zal namelijk na verloop van tijd haar posities gaan verliezen, omdat zoekmachines als Google dit als “oude” content beschouwen. Het steeds weer opnieuw vinden van een onderwerp om over te schrijven is vaak een uitdaging. Maar met deze 9 tips is de kans groot dat je nieuwe ideeën opdoet.

9 tips voor het schrijven van een blog artikel

9 Tips voor het schrijven van een blog artikel

  1. Informatief
  2. Instructie of uitleg
  3. Overzichten en lijsten
  4. Casestudy of succesverhaal
  5. Recensies
  6. Vergelijkingen
  7. Expert(s) aan het woord
  8. Bedrijfsnieuws
  9. Productnieuws

1: Informatief

Het eerste type blog artikel is informatief. Je biedt bezoekers informatie over jouw product, dienst of expertise waar ze iets aan hebben. Dit zijn bijvoorbeeld onderwerpen in de categorie “Wat is…?”. Als je een dergelijke blog schrijft, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk nieuwe informatie biedt van toegevoegde waarde, wat niet al ergens anders op internet te vinden is. Google let er scherp op dat content van toegevoegde waarde is.

2: Instructie of uitleg

Veel mensen zoeken op internet naar instructies of uitleg hoe ze iets moeten doen of maken, of hoe iets werkt. Een blog artikel met een instructie of uitleg is daarom heel waardevol. Hoe moet…? Hoe maak…? Hoe werkt…? Als jouw product, dienst of expertise zich leent voor een instructie of uitleg, maak daar dan zeker gebruik van.

3: Overzichten en lijsten

Overzichten en lijsten doen het ook goed. Dit helpt bezoekers zich verder te oriënteren in het onderwerp en verschillende mogelijkheden, richtingen, etc. Gebruik altijd een opsommingslijst. Daar zijn zoekmachines gevoelig voor. Of een dergelijk blog type voor jou van toepassing is, is afhankelijk van het onderwerp van je site.

4: Casestudy of succesverhaal

In een oriëntatiefase zijn veel mensen op zoek naar voorbeelden middels een casestudy of succesverhaal. Wanneer bezoekers zich in een dergelijke studie of verhaal herkennen, zijn ze sneller geneigd eenzelfde stap te zetten. Middels een casestudy of succesverhaal kun je ook makkelijk je eigen expertise in de schijnwerper plaatsen, wat je deskundigheid (EAT) weer ten goede komt.

5: Recensies

Naast casestudies en succesverhalen wordt er ook veel gezocht naar recensies. Als jouw product of dienst zich hiervoor leent, schrijf dan een recensie waarbij je alle facetten goed belicht en bezoekers neutraal en gedetailleerd informeert over de voordelen en nadelen. Waardevolle recensies doen het erg goed en leveren veel (re)acties op.

6: Vergelijkingen

Zeker in geval van producten in dezelfde categorie zijn vergelijkingen van grote toegevoegde waarde. Vergelijkingen helpen potentiële kopers bij het maken van een keuze. Een gedetailleerde en goed opgebouwde vergelijking geeft overzicht en maakt een keuze makkelijker.

7: Expert(s) aan het woord

Schrijf je over een kennisonderwerp, denk er dan ook eens over om een of meerdere experts aan het woord te laten of te citeren. Door de kennis of inzichten van meerdere experts te combineren, kan je tot verdere verduidelijking of een krachtige nieuwe invalshoek komen voor je onderwerp.

8: Bedrijfsnieuws

Bedrijfsnieuws is zeker iets om over te publiceren. Zijn er veranderingen of nieuwigheden aan je bedrijf die interessant zijn voor je doelgroep, blog er dan over. Bedrijfsnieuws kan van alles omvatten: van een nieuwe website tot evenementen, van ontwikkelingen tot nieuw personeel.

9: Productnieuws

En dat geldt uiteraard ook voor nieuws over je producten of diensten. Nieuwe producten, nieuwe versies van producten, nieuwe ontwikkelingen of toepassingen, alle nieuwigheden rondom je producten of diensten kun je aangrijpen om te bloggen. Zo zorg je ervoor dat je doelgroep goed op de hoogte blijft en blijft je website of webshop dynamisch met actuele informatie.

Heb je hulp nodig bij bloggen of het levendig houden van je website, neem dan contact met ons op, of vraag gratis een SEO scan aan.

Guus Weitzel

Laatste blogs

Wat zijn de belangrijkste Google penalties?
Lees meer...
Content onderhouden en actualiseren
Lees meer...
Wat zijn de SEO trends voor 2023?
Lees meer...

SEO cursus

SEO cursus aan VU Oss

27 feb t/m 3 apr 2023

Aanmelden